Dobrý den, milovníci prken, co neznamenají jen jediný svět!
Zdraví vás mladý divadelní soubor Mrsťa Prsťa z Kouřimi a přeje vám příjemné chvíle listování našimi stránkami. A najdete-li někdy cestu i na naše představení, tak i dobrou zábavu!
Mazaný Filip
  "Hlášky v podání Daniela Čiháka alias Philipa Marlowa doslova neměly chybu." - Deník.cz -

Divadelní ochotníci soutěžili v Sadské

Sadská - Závěrečným slavnostním vyhlášením výsledků skončila v neděli v Sadské přehlídka venkovských ochotnických souborů Středočeského kraje Klicperovy divadelní dny.

 Od pátku se na jevišti místního kina představilo, za slušného zájmu diváků, šest amatérských souborů. Odborná porota ve složení Jaromír Kejzlar, Vlastimil Ondráček a František Hromada každou inscenaci posoudila a ti nejlepší se dočkali ocenění.
 „Cenu za nejlepší inscenaci a nominaci na Národní přehlídku venkovského divadla ve Vysokém nad Jizerou si odnesl soubor Mrsťa Prsťa Kouřim za komedii Václava Marhoula Mazaný Filip. Režisér této inscenace Martin Drahovzal získal Cenu za režii a Cenu za dramatizaci textu. Petře Bartoníčkové ze Sdružení Blaník Načeradec udělila porota Cenu za ženský herecký výkon ve hře Rudolfa Trinnera Agentura Drahoušek. Ze stejného souboru je Jiří Jedlička, který získal ocenění za mužský herecký výkon. Doporoučení na národní přehlídku si odneslo Divadlo V.O.S.A. Vestec za westernovou komedii Martina Kroha V levé poledne,“ uvedla za organizátory přehlídky Zdena Hamerová.
 Už mimo soutěž uvedlo v Sadské v neděli Divadlo Kocábka Chocerady pohádku Jiřího Cinkejse nazvanou Pranice s Ďulíkem a Kokoláčem.


Milan Čejka, Nymburský deník, 19. 4. 2010. Online originál ZDE.


FOTO: Víkendy budou ve znamení PoDIVování

  Kouřim - Již třetím rokem budou víkendové dny na přelomu října a listopadu ve znamení divadelně-hudebního festivalu Kouřimské PoDIVování. Ten si získal velikou oblibu, jak u domácích, tak i přespolních. O tom svědčí leckdy vyprodaná představení před jejich samotným začátkem a nejinak tomu bylo i tentokrát.

  V rámci festivalu se letošní rok dveře kouřimského kinosálu Na Střelnici, otevřely poprvé v sobotu 24. října s premiérou hry Mazaný Filip v podání Kouřimských Juniorů. Soubor vznikl před šesti lety z mladších členů literárně dramatického oddělení ZUŠ Kouřim. Hrají v něm žáci středních škol, v rozmezí od sedmnácti do devatenácti let.
  Program, který dostali všichni příchozí, představil všechny účinkující a především podnítil zvědavost každého diváka větou. „Dobře jsme se bavili, když jsme vymýšleli jednotlivé gagy, kterými bychom dali textu jevištní podobu. A teď doufáme, že se budete bavit i vy“. Všichni ti, co se podíleli na této hře nemuseli doufat, protože od první do poslední minuty neustával smích ze sálu, který doslova praskal ve švech. Hlášky v podání Daniela Čiháka alias Philipa Marlowa doslova neměly chybu.
  Po tom, co hra skončila a všichni vycházeli ze sálu, byl slyšet pouhý šum, z kterého znělo dokola to samé: „Vynikající, úžasné, profesionální.“ A mnohem více krásných přívlastků dostalo toto podání Mazaného Filipa s režií Martina Drahovzala a divadelního spolku Mrsťa Prsťa.
  „Kouřimské PoDIVování vzniklo, abychom oživili kulturní kalendář města, protože v něm divadlo doposud nebylo tolik zastoupeno. Tento festival má velikou diváckou účast a my jsme za to velmi rádi. V průměru přijde na každý ročník okolo sedmi set lidí,“ vypráví Radka Pšeničková organizátorka festivalu.
  „Letošní rok je festival pouze divadelní, i když dvě z her budou hodně hudebně směrované. Takže i milovníci hudby si přijdou určitě na své. Za největší lákadlo pro diváky považujeme obě premiérová představení kouřimských souborů i hru v podání Malého divadla Kolín. Nesmím zapomenout na pohádku, protože ta bývá mezi návštěvníky také velmi oblíbená,“ zakončila.
  Na festival si diváci mohli koupit permanentku v kouřimském informačním centru. Ta zaručuje svému majiteli mnoho výhod, různými bonusy počínaje a rezervací vybraného sedadla po celý festival konče. Této služby využilo nakonec čtyřicet pět divadelních nadšenců.
  Start festivalu se opravdu vydařil, lidé odcházeli nadšení a usměvaví s tím, že si příští hru rozhodně nenechají ujít. Štafetu přebírá SDOL Pyšely s hrou Náměstíčko příští sobotu 31. října od 19 hodin.

Tereza Jirkovská, Kolínský deník, 28. 10. 1009. Online originál ZDE.
               MRSŤA PRSŤA Kouřim, e-mail: mrsta.prsta@gmail.com